HVAC-Talk: Heating, Air & Refrigeration Discussion banner

Firma HVAC uszkodziła skraplacz.

1.6K views 57 replies 13 participants last post by  Bazooka Joe  
#1 ·
5 lat temu kupiłem nowy system HVAC do mojego domu. Był objęty 10-letnią gwarancją na części i robociznę.

Niedawno firma ta została przejęta przez inną firmę, ale nowa firma pisemnie zobowiązała się honorować pozostały okres mojej 10-letniej gwarancji na części i robociznę.

Nowa firma wysłała technika w celu wykonania przeglądu klimatyzacji przed latem, a ja mam nagranie wideo technika klimatyzacji kopiącego moją jednostkę i uszkadzającego ją, ponieważ technik nie mógł dowiedzieć się, jak zdjąć panele.

Firma nie chciała naprawić jednostki, więc złożyłem skargę do BBB, a oni w końcu zgodzili się naprawić uszkodzenie.

Zaledwie niedawno firma wysłała nowego technika, aby wymienić jeden panel, który miał zarysowanie. Po zdjęciu paneli technik zauważył, że podstawa jednostki była w kilku miejscach pęknięta, a prawie wszystkie panele były uszkodzone u dołu, gdzie wpinają się w podstawę, poza naprawą.

Teraz firma w końcu powiedziała: „wymienimy jednostkę na klimatyzator podobny do tego, co masz”.

Mam American Standard Gold 17 3 tony, model 4A7A7036A1000B. Wężownica to 4TXCB004DS3HCA.

Ponownie, po rozmowie z firmą, powiedzieli, że wymienią moją klimatyzację na jednostkę podobną do tej, którą mam. To wszystko, co ciągle mówią.

Ponownie wysłałem e-mail do firmy i powiedziałem im, że ponieważ moja obecna jednostka jest wycofywana z produkcji, powinni wymienić ją na jednostkę, która zastąpiła moją wycofaną jednostkę.

Byłby to model 5A7A7036A1000A.

Jeśli zgodzą się wymienić ją na ten model, czy firma HVAC powinna również wymienić wężownicę w piecu, a także zainstalować nowe przewody, ponieważ jest to nowy rodzaj czynnika chłodniczego?

Dzięki!

#2 ·
Przeniosłem Twój wątek na forum "AOP Residential HVAC and Refrigeration (Beenthere Zone)", ponieważ jest to jedyne forum, na którym właściciele domów mogą zadawać nie-techniczne pytania dotyczące HVAC/chłodnictwa i szukać porad.

Proszę zwrócić uwagę na tę nową lokalizację.

• Like
Reactions: Special-K
Save
#3 ·
Dopóki linie i istniejąca cewka będą działać z nową jednostką zewnętrzną, nie ma potrzeby ich wymiany. Większość 5-letnich cewek będzie działać z nowym czynnikiem chłodniczym, ale nie znam wystarczająco dobrze Twojej sytuacji, aby powiedzieć zdecydowane tak lub nie.

• Like
Reactions: R600a
Save
#4 ·
Zgadzam się z BNME8EZ, że powinno to działać, ale czy producent zagwarantuje nową jednostkę zewnętrzną, gdy zostanie zainstalowana w ten sposób?

Oto INFORMACJA w Instrukcji Instalacji jednostki zewnętrznej (5A7A7036A1000A):

Uszkodzenie sprzętu!
Niezastosowanie się do poniższych instrukcji może spowodować uszkodzenie sprzętu.
Używaj tylko modeli wewnętrznych przystosowanych do R-454B, sprzętu serwisowego i komponentów z tymi jednostkami.

Zapytaj wykonawcę, jak podejdzie do gwarancji na ten nowy skraplacz, gdy gwarancja wyraźnie stanowi:
Wyłączenia: Niniejsza ograniczona gwarancja nie obejmuje następujących przypadków: Niewłaściwa instalacja.

Save
#7 ·
Zgadzam się z BNME8EZ, że powinno działać, ale czy producent udzieli gwarancji na nowy moduł zewnętrzny, jeśli zostanie zainstalowany w ten sposób?

Oto UWAGA w instrukcji instalacji modułu zewnętrznego (5A7A7036A1000A):

Uszkodzenie sprzętu!
Niezastosowanie się do poniższych instrukcji może spowodować uszkodzenie sprzętu.
Używaj tylko modeli wewnętrznych przystosowanych do R-454B, sprzętu serwisowego i komponentów z tymi jednostkami.

Zapytaj wykonawcę, jak podejdzie do gwarancji na ten nowy skraplacz, skoro gwarancja wyraźnie stanowi:
Wyłączenia: Niniejsza ograniczona gwarancja nie obejmuje następujących przypadków: Niewłaściwa instalacja.
Świetnie. Dzięki.

Tak, z nową jednostką, najprawdopodobniej będzie miała inne czynniki chłodnicze niż te, które już mam.

Również, jeśli stara cewka byłaby użyta, czy linie musiałyby zostać odessane lub wymienione, aby nie było zanieczyszczenia krzyżowego?

#8 ·
Linie musiałyby zostać odessane, niezależnie od tego, czy używane są stare linie i cewka, nowe, czy ich kombinacja.

• Like
Reactions: rundawg
Save
This post has been deleted
#10 ·
Jakich części nie można dostać do 5-letniego sprzętu?
Nie wiem, ta firma poinformowała mnie, że mój model jest wycofany z produkcji, a części są bardzo trudne do zdobycia, jeśli nie niemożliwe.

Teraz mówimy o podstawie jednostki i panelach. Nie mówimy o silniku ani niczym innym.

#11 · (Edited)
Zaledwie niedawno firma wysłała nowego technika, aby wymienił jeden panel, który miał zarysowanie.“ Skąd więc wzięli ten panel, skoro nie mogą zdobyć żadnych części? Jak wspomniano, myśląc, że mogą znaleźć zamiennik z tworzywa sztucznego OEM dla pięcioletniego systemu, ta podstawa może pasować do różnych modeli i lat.
Nie wiedziałem, że można używać urządzenia pomiarowego R410A (istniejącej cewki) w jednostce zewnętrznej R454B. Ponadto R454B ma czujnik, który musi być podłączony do pieca przystosowanego do R454B ze względu na niewielką łatwopalność R454B. Brak czujnika na istniejącej cewce, brak porównywalnego pieca, co oznacza, że musiałbyś zainstalować zestaw na piecu i czujnik na istniejącej cewce, jeśli jest to w ogóle możliwe i wszystko połączyć. Przynajmniej tak to rozumiem, z pewnością inni tutaj mogą mnie poprawić w najnowszych i najlepszych systemach R454B.
Na koniec przewodnik gwarancyjny mówi, że aby uzyskać pełną gwarancję producenta na jednostkę zewnętrzną, należy zainstalować dopasowany system AHRI (Air Conditioning, Heating and Refrigeration Institute), a obie części muszą być zainstalowane w tym samym czasie. Jeśli nie jest to dopasowany system, gwarancja na jednostkę zewnętrzną zostanie obniżona z dziesięciu do pięciu lat.

Save
#12 ·
„Zaledwie niedawno firma wysłała nowego technika, aby wymienił jeden panel, który miał zarysowanie"

Skąd więc wzięli ten panel, skoro nie mogą zdobyć żadnych części? Jak wspomniano, myśląc, że mogą znaleźć zamienną plastikową podstawę OEM dla pięcioletniego systemu, nawet ta podstawa może pasować do różnych modeli i lat.

Nie wiedziałem, że można używać urządzenia pomiarowego R410A (istniejącej cewki) na jednostce zewnętrznej R454B. R454B ma również czujnik, który musi być podłączony do pieca przystosowanego do R454B ze względu na niewielką łatwopalność R454B. Brak czujnika na istniejącej cewce, brak porównywalnego pieca, co oznacza, że musiałbyś zainstalować zestaw na piecu i czujnik na istniejącej cewce, jeśli jest to w ogóle możliwe i wszystko połączyć. Przynajmniej tak to rozumiem, z pewnością inni tutaj mogą mnie poprawić w kwestii najnowszych i najlepszych systemów R454B.

Na koniec przewodnik po gwarancji mówi, że aby uzyskać pełną gwarancję producenta na jednostkę zewnętrzną, należy zainstalować dopasowany system AHRI (Air Conditioning, Heating and Refrigeration Institute), a obie części muszą być zainstalowane jednocześnie. Jeśli nie jest to dopasowany system, gwarancja na jednostkę zewnętrzną zostanie skrócona z dziesięciu do pięciu lat.

Tak, zamówili nowy panel, który jest tylko jedną częścią panelu, kilka miesięcy temu, i w końcu dotarł. Próbowałem im powiedzieć, że podstawa była uszkodzona, a inne panele prawdopodobnie również były uszkodzone.

Jak powiedziałem, nie ufam tej firmie, więc niczego tak naprawdę nie mówią, ale dlaczego mieliby mówić, że nie mogą zdobyć części i że będą musieli zainstalować nowy sprzęt. Nie wiem, co jest droższe.

I niestety, nie wiem wystarczająco dużo o tym, co trzeba zmienić w piecu, jak mówisz, itp. Wiem tylko, że musisz mieć piec, który pasuje do twojej klimatyzacji do pewnego punktu. I wiem, że twoja cewka i twój skraplacz muszą być dopasowane lub kompatybilne.

Ponadto ta firma jest jedną z tych firm, które robią wszystko. Hydraulika, ogrzewanie, elektryka itp.

Firma, od której pierwotnie kupiłem to wszystko, była tylko firmą zajmującą się ogrzewaniem i klimatyzacją.

#14 ·
To zła sytuacja, faktycznie rozumiem frustrację, jaką miał technik z tym modelem jednostki i metodę, którą Trane zastosował do zabezpieczenia paneli.
Z pewnością nie rozumiem żadnego technika, który tak zachowuje się wobec publiczności...
Mówi coś o mentalności jednostki.
Mieszanie i dopasowywanie dałoby funkcjonalną jednostkę, ale nie jest to legalne.
Większość producentów, gdy gwarantuje jednostkę zewnętrzną wymagającą innej jednostki wewnętrznej, nakłada na właściciela wymogi dopasowania AHRI i nie płaci ani nie dostarcza pasujących części.
Gdyby to był mój pracownik, który tak się zachował, potrąciłbym mu z pensji koszty poniesionych szkód, złożyłbym wniosek o odszkodowanie i wszystko bym wymienił.
Sprzedałbym ci proporcjonalnie wydłużoną gwarancję, jeśli chciałbyś zachować pozostałą część gwarancji na części i robociznę, ale nie wymagałbym tego. Uznawałbym pozostałą część gwarancji na nowy sprzęt, ale nie przedłużałbym jej o kolejne 10 lat, chyba że zgodziłbyś się na nowe koszty gwarancji.
Mam nadzieję, że firma sprawiedliwie potraktuje cię w tej sytuacji i mam nadzieję, że ten technik zostanie zapisany na terapię zarządzania gniewem.

#16 · (Edited)
Nadal tego nie rozumiem, wysyłają technika do wykonania podstawowej PM, jedynym panelem, który trzeba usunąć, jest panel elektryczny, który zazwyczaj ma kilka śrub z łbem sześciokątnym 5/16 cala i jest zamontowany bezpośrednio nad zaworami dostępu do linii. Nawet jeśli technik planował wyczyścić wężownicę, powinien był po prostu usunąć górną sekcję wentylatora i spryskać od wewnątrz na zewnątrz. Te wężownice GE Spinefin zazwyczaj nie zatykają się tak bardzo jak typowe wężownice żeberkowe i rurowe, w każdym razie szkody zostały już wyrządzone.

Save
#18 ·
Nadal tego nie rozumiem, wysyłają technika, żeby zrobił podstawowy przegląd, jedyny panel, który trzeba zdjąć, to panel elektryczny, który zazwyczaj ma kilka śrub na klucz imbusowy 5/16” i jest zamontowany bezpośrednio nad zaworami dostępu do linii. Czy technik zamierzał również wyczyścić wężownicę? Powinien był po prostu zdjąć górną sekcję wentylatora i spryskać od wewnątrz na zewnątrz. Te wężownice Spine Fin (GE zaprojektował i opatentował ten projekt dekady temu) zazwyczaj nie zatykają się tak bardzo jak typowe wężownice z żeberkami i rurkami, potem spryskać w dół między wężownicą a blachą obudowy moim zdaniem, no cóż,... szkoda już zrobiona.

Dajcie znać, jak Wam idzie... Myślę, że w tym momencie właściwym posunięciem byłoby zainstalowanie jednostki zewnętrznej R454B z pasującą wężownicą obudowaną R454B z zestawem do podłączenia czujnika wężownicy do nieocenionego pieca R454B na ich koszt? Lub ewentualnie znalezienie pozostałej, w miarę równoważnej jednostki zewnętrznej NOS R410A, która pasuje do wężownicy obudowanej, jeśli taką można znaleźć w USA, szanse są takie, że dostaniesz pięć lat gwarancji, co masz teraz.....albo...
Pierwotnie, kiedy przyjechał technik, przyjechał na sezonowy rozruch i wyczyszczenie klimatyzatora przed sezonem. Zaczął próbować zdjąć panele i nie mógł ich zdjąć. Kopał w panele, zginał je i kopał w podstawę. Używając śrubokręta, porysował również jeden z paneli.

Tak, mam nadzieję, że zainstalują nowy skraplacz z pasującą wężownicą i zestawem do podłączenia czujnika wężownicy do nieocenionego pieca R454B.

Mam nadzieję, że to nie potrwa zbyt długo i uda nam się to wkrótce rozwiązać.

Dzięki za pomoc.

#17 ·
Od dziesięcioleci współpracuję z firmą Trane, a projekt tego stylu istnieje od co najmniej 10, prawdopodobnie 15 lat. Gdy już wiesz, jak się rozbierają, jest to proste, chyba że znajduje się w zakurzonym środowisku, a szwy są pełne brudu.
Trudno mi uwierzyć, że technik kopnął miskę podstawy wystarczająco mocno, aby ją złamać. Te rzeczy są wytrzymałe.
To tylko zgadywanie, ale zastanawiam się, czy odrzucenie części wynika z tego, że czas potrzebny na demontaż, ponowny montaż, pompowanie próżniowe i ładowanie będzie znacznie dłuższy niż wymiana jednostek.

• Like
Reactions: BBeerme
Save
#19 ·
5 lat temu kupiłem nowy system HVAC do mojego domu. Był objęty 10-letnią gwarancją na części i robociznę.

Niedawno firma ta została przejęta przez inną firmę, ale nowa firma pisemnie zobowiązała się honorować pozostały okres mojej 10-letniej gwarancji na części i robociznę.

Nowa firma wysłała technika w celu wykonania przeglądu klimatyzacji przed latem, a ja mam nagranie wideo technika kopiącego moją jednostkę i uszkadzającego ją, ponieważ technik nie mógł sobie poradzić z demontażem paneli.

Firma nie chciała naprawić jednostki, więc złożyłem skargę do BBB, a oni w końcu zgodzili się naprawić szkody.

Zaledwie kilka dni temu firma wysłała nowego technika, aby wymienić jeden panel, który miał zarysowanie. Po zdjęciu paneli technik zauważył, że podstawa jednostki była w kilku miejscach pęknięta, a prawie wszystkie panele były uszkodzone u dołu, gdzie wpinają się w podstawę, poza możliwością naprawy.

Teraz firma w końcu powiedziała: „wymienimy jednostkę na klimatyzator podobny do tego, co masz”.

Mam American Standard Gold 17 3 tony, model 4A7A7036A1000B. Wężownica to 4TXCB004DS3HCA.

Ponownie, po rozmowie z firmą, powiedzieli, że wymienią moją klimatyzację na podobną jednostkę. To wszystko, co ciągle mówią.

Ponownie wysłałem e-mail do firmy i powiedziałem im, że ponieważ moja obecna jednostka jest wycofywana z produkcji, powinni wymienić ją na jednostkę, która zastąpiła moją wycofaną.

Jeśli zgodzą się wymienić ją na ten model, czy firma HVAC powinna również wymienić wężownicę w piecu, a także zainstalować nowe przewody, ponieważ jest to nowy rodzaj czynnika chłodniczego?

Dzięki!

Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń do nas: 1-954-505-9867
American Standard 4A7A7036A1000 - Gold Series, 3 Tony, 17 SEER, Klimatyzator R410a, 208-230V, 1 Faza

Ten produkt kwalifikuje się do BEZPŁATNEJ wysyłki na terenie USA
Nr poz.: 6735
Marka: American Standard
Dostępność: Na stanie, wysyłka w ciągu 24 do 48 godzin
Stan: Fabrycznie nowy

#20 ·
AKTUALIZACJA: Może

Firma poinformowała mnie, że zainstalują zupełnie nową jednostkę.

Model - 5A7A7036A1000A 3T AC R454

Twierdzą, że to ten sam klimatyzator z nowym czynnikiem chłodniczym R454B.

Skoro to ten sam klimatyzator, jak to nazywają (to jest American Standard Gold 17, taki jaki mam obecnie), czy moja obecna cewka będzie współpracować z tą jednostką, i jak wspomniano powyżej, jestem pewien, że nadal będzie potrzebny zestaw do podłączenia czujnika cewki do pieca R454B bez certyfikatu.

Dzięki

#21 ·
AKTUALIZACJA : Może

Firma powiedziała mi, że zainstalują tę zupełnie nową jednostkę.

Model - 5A7A7036A1000A 3T AC R454

Twierdzą, że to ta sama klimatyzacja z nowym czynnikiem chłodniczym R454B.

Skoro to ta sama klimatyzacja, jak oni to nazywają (to jest American Standard Gold 17, tak jak mam obecnie).
Czy moja obecna cewka będzie współpracować z tą jednostką, i tak jak wspomniano powyżej, jestem pewien, że nadal będzie potrzebny zestaw do podłączenia czujnika cewki do pieca R454B bez certyfikatu.

Dzięki
Nie, TXV jest inny

#22 · (Edited)
Której części nie rozumiesz, urządzenie pomiarowe w twojej istniejącej cewce jest przystosowane do R410A, a także nie ma czujnika na twojej istniejącej cewce.

Aby udowodnić, że jest to niedopasowany system Frankenstein, powiedz wykonawcy, aby podał numer AHRI, aby udowodnić, że jednostka zewnętrzna R454B jest dopasowana do AHRI, wątpię, czy będzie w stanie podać numer.

#23 ·
Udzielono dobrych rad dotyczących niedopasowania sprzętu.

Spójrzmy na szerszy obraz, czy wgniecenia i zadrapania naprawdę wpływają na działanie urządzenia?

Wydaje się, że rozsądnym posunięciem byłoby spróbować dojść do porozumienia w sprawie rekompensaty pieniężnej za szkody, a wszyscy pójdą dalej...

#44 ·
Udzielono dobrych rad dotyczących niedopasowania sprzętu.

Spójrzmy na szerszy obraz, czy wgniecenia i zadrapania naprawdę wpływają na działanie urządzenia?

Wydaje się, że najrozsądniej byłoby spróbować porozumieć się w sprawie rekompensaty pieniężnej za szkody i niech każdy ruszy dalej...
To była moja pierwsza myśl, gdy tylko przeczytałem pierwotny post.

Moja wyobraźnia wraca do mojej starej, zniszczonej ciężarówki, w którą wjechało dziecko tyłem, wgniatając tylny błotnik. Dostałem czek od ich firmy ubezpieczeniowej i uznaliśmy sprawę za załatwioną. Oczywiście, nigdy nie naprawiłem ciężarówki. Więc pytanie nadal pozostaje, jeśli klimatyzator nadal działa dobrze, ale ma jakieś zewnętrzne uszkodzenia, uderzenia i wgniecenia, po co zadawać sobie tyle kłopotu i czasu? Weź czek i ruszaj dalej. To urządzenie, które masz, przetrwa nawet te wszystkie nowsze badziewia, które nasza branża jest zmuszona dziś instalować, tak jak moja stara, zniszczona ciężarówka, zbudowana, by trwać, bez wymyślnej elektroniki, łatwa w naprawie, a części zamienne łatwo dostępne i tanie.

Jeśli urządzenie zostało zniszczone, cały czynnik chłodniczy wyciekł i pocisz się w domu, to zdecydowanie mogę zrozumieć tę krucjatę.

#24 ·
Właśnie dostałem kolejną aktualizację od firmy. Oprócz instalacji nowego 5A7A7036A1000A 3T AC R454, zainstalują również pasującą cewkę. Zapytałem go, czy odessają istniejące przewody, czy po prostu zainstalują nowe, aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego, a on powiedział mi, że zajmą się przewodami. Nie wiem, co on przez to rozumie, wspomniałem również o zestawie do przymocowania cewki do pieca, a on powiedział mi, że będzie to całkowicie nowa instalacja.

Zapytam go o numery AHRI cewki i skraplacza, aby upewnić się, że są w porządku.

#30 · (Edited)
Dostałem kolejne aktualizacje od firmy. Oprócz instalacji nowego 5A7A7036A1000A 3T AC R454, zainstalują pasującą cewkę. Zapytałem go, czy odessają istniejące linie, czy tylko zainstalują nowe linie, aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego, a on powiedział mi, że zajmą się liniami. Nie wiem, co przez to rozumieją, wspomniałem o zestawie do mocowania cewki do pieca, a on powiedział mi, że będzie to całkowicie nowa instalacja.

Zapytam go o numery AHRI dla cewki i skraplacza, aby upewnić się, że są dobre.
Zajmą się liniami, moim zdaniem oznacza to, że przedmuchają trochę azotu przez linię po usunięciu istniejącej cewki i istniejącej jednostki zewnętrznej. Chodzi o pieniądze, nigdy nie wspomniałeś, gdzie biegnie twoja linia, na przykład przez ścianę zewnętrzną lub prosto przez belkę stropową piwnicy, ponieważ mogą, ale nie muszą wymienić tę linię, ponieważ jest to łatwe.

Poprosiłbym o pisemne otrzymanie zestawu do łagodzenia skutków i tego, co planują zrobić z istniejącymi liniami, w zasadzie propozycję lub zlecenie serwisowe przed rozpoczęciem prac, aby wszyscy byli na tej samej stronie. Nalegałbym na zainstalowanie zestawu do łagodzenia skutków na piecu i podłączenie go do cewki oraz uwzględnienie go w umowie przed rozpoczęciem prac. Nalegałbym na poznanie numeru modelu i marki cewki, a także numeru AHRI. Ponieważ Twój system jest jednostką zewnętrzną o wysokiej wydajności, a używasz starszego, niedopasowanego pieca, szanse są takie, że dopasujesz nową cewkę do nowej jednostki zewnętrznej, a Twoja wydajność spadnie o dobre kilka procent, ale w tym momencie to najmniejszy z Twoich zmartwień....

Czy masz markę i numer modelu pieca?

#26 ·
Co to jest krzyżowe zanieczyszczenie?
Zawsze byłem zdania, że trzeba albo wymienić przewody, albo odkurzyć przewody, aby uniknąć krzyżowego zanieczyszczenia starego czynnika chłodniczego nowym czynnikiem chłodniczym, ponieważ są to różne typy.
Jestem tylko przeciętnym właścicielem domu, tak mi się wydawało.

#28 ·
5 lat temu kupiłem nowy system HVAC do mojego domu. Objęty był 10-letnią gwarancją na części i robociznę.

Niedawno firma ta została przejęta przez inną firmę, ale nowa firma pisemnie zobowiązała się honorować pozostałą część mojej 10-letniej gwarancji na części i robociznę.

Nowa firma wysłała technika w celu wykonania przeglądu klimatyzacji przed latem, a ja mam nagranie wideo technika kopiącego moją jednostkę i ją uszkadzającego, ponieważ technik nie mógł rozgryźć, jak zdjąć panele.

Firma nie chciała naprawić jednostki, więc złożyłem skargę do BBB, a oni w końcu zgodzili się naprawić szkody.

Zaledwie kilka dni temu firma wysłała nowego technika, aby wymienić jeden panel, który miał zarysowanie, po zdjęciu paneli technik zauważył, że podstawa jednostki była w kilku miejscach pęknięta, a prawie wszystkie panele były uszkodzone na dole, gdzie wpinają się w podstawę, poza możliwością naprawy.

Ponownie, po rozmowie z firmą, powiedzieli, że wymienią moją klimatyzację na jednostkę podobną do tej, którą mam. To wszystko, co ciągle mówią.

Ponownie wysłałem e-mail do firmy i powiedziałem im, że ponieważ moja obecna jednostka jest wycofywana z produkcji, powinni wymienić ją na jednostkę, która zastąpiła moją wycofaną.

Dzięki!
[/QUOTE]

#29 ·
Znalezienie dokładnej jednostki nie jest możliwe. Musieliby być bardzo szczęśliwi w Internecie. Muszą spróbować znaleźć jednostkę skraplającą 410 a. R 32. Powiedziano mi w niektórych tekstach, że wymienili jednostki zewnętrzne i działa, ale najlepiej byłoby pozostać przy 410 a. Dlatego widzisz inną jednostkę. Twoja jednostka nie jest dostępna z czynnikiem chłodniczym 410 a.

#32 · (Edited)
a otrzymam również pisemny kosztorys tego, co zostanie zrobione.” Co to znaczy, że musisz zapłacić za ich błąd, jakby nie, chcesz dokładną propozycję/fakturę szczegółowo opisującą, co planują zainstalować i zrobić, idealna jest lista pozycji każdego części, a nie słowa, i coś w rodzaju przedmuchiwania istniejącej linii azotem, wymiany osuszacza itp. Na przykład coś takiego jako przykład, jeden osuszacz, czynnik chłodniczy, Jeśli planują obciążyć Cię czymś takim jak czynnik chłodniczy i osuszacz, oraz użycie narzędzi, jak azot, pręty lutownicze, użycie palnika itp., myśl o ogromnym rachunku, ponieważ zakopią jak najwięcej kosztów swojego błędu w rachunku, aby pokryć koszty i nie stracić zbyt wiele pieniędzy na tym zleceniu z powodu ich błędu.

Save
#33 ·
„a ja też otrzymam pisemną wycenę tego, co zostanie zrobione.”

Co to znaczy, musisz zapłacić za ich błąd, jakby nie, chcesz dokładną propozycję/fakturę szczegółowo opisującą DOKŁADNIE, co planują zainstalować i zrobić, idealnie byłaby lista pozycji każdego części, a nie słowa lub szacunki tego, co mogą/nie mogą zainstalować i zrobić, coś w rodzaju przedmuchiwania azotem istniejącej linii, wymiany osuszacza, wymiany istniejącej jednostki zewnętrznej i cewki wewnętrznej na… (wymień numery modeli cewki i jednostki zewnętrznej) instalacji płyty zabezpieczającej i podłączenia do nowej cewki czujnika i istniejącego pieca itp. itp.

Jeśli planują obciążyć Cię czymś takim jak czynnik chłodniczy i osuszacz, oraz użyciem narzędzi, takich jak azot, pręty lutownicze, użycie palnika, użycie pompy próżniowej itp. itd., myśląc, że spodziewasz się ogromnego rachunku, ponieważ myśląc, że wcisną tyle kosztów ich błędu w rachunek, aby pomóc pokryć koszty zakupu przedmiotów, aby nie stracić zbyt wiele pieniędzy na tej pracy z powodu ich błędu?
przepraszam, złe sformułowanie z mojej strony, tak, propozycja jest tym, co miałem na myśli.

Oto co na razie szkicuję do menedżera, zanim cokolwiek zostanie zrobione.

Potrzebuję wszystkiego na piśmie, zanim zostanie wykonana jakakolwiek praca.

To wszystko musi być uwzględnione.

1. Numer modelu zarówno skraplacza, jak i cewki.
  2. Numery AHRI
  3. Co dokładnie stanie się z linią. Czy będzie to zupełnie nowa linia, czy zostanie odessana, ponieważ potrójna ewakuacja jest standardową procedurą operacyjną.
  4. Zestaw zabezpieczający. Płyta podłączona do czujnika cewki i do PCB (podstawowej płyty sterującej)

#40 ·
Wyobraź sobie, jak czuje się wykonawca.
Wurd!

Kiedyś, gdy R22 został wycofany, a 410a stał się standardem, zrobiłem kilka jednostek w kompleksach apartamentowych. Istniał zestaw do płukania, który można było wykorzystać do oczyszczenia linii z starego oleju i czynnika chłodniczego.

Czy to było R13 do płukania?

Dawne czasy są czasem niejasne ....

Save
This post has been deleted
You have insufficient privileges to reply here.