HVAC-Talk: Heating, Air & Refrigeration Discussion banner

Zasada CEC zezwalająca na wyłącznik 40 A z drutem 10 AWG?

242 views 8 replies 7 participants last post by  BNME8EZ  
#1 · (Edited)
Wielu instalatorów wspomniało, że będę potrzebować wyłącznika 40 A z okablowaniem 10-gauge do pompy ciepła Bosch (BOVA-36HDN1-M20G). Zgodnie z kartą techniczną maksymalne zabezpieczenie nadprądowe wynosi 45, a minimalna obciążalność prądowa obwodu 26,3, więc rozmiar wyłącznika jest mniejszy niż maksymalne zabezpieczenie nadprądowe, a rozmiar drutu może przenosić 26,3 A. Jednak zgodnie z kanadyjskim kodeksem elektrycznym, sekcja 14-104, drut 10-gauge może mieć maksymalny wyłącznik 30 A. Czy istnieje jakieś wyjątek gdzie indziej w kodeksie, który dopuszcza kombinację wyłącznika 40 A z drutami 10-gauge dla znanego obciążenia, takiego jak klimatyzator lub pompa ciepła?

Czy też ci instalatorzy się mylą i powinienem zastosować wyłącznik 30 A (który jest nadal mniejszy niż maksymalne zabezpieczenie nadprądowe) lub zmodernizować okablowanie do 8-gauge, aby pasowało do sugerowanego przez nich wyłącznika 40 A?

Dzięki,
Harry

#2 · (Edited)
Wielu instalatorów, czyli wykonawca HVAC, dlaczego nie zatrudnić elektryka, który zna przepisy w Twoim kraju, czy nie muszą oni uczestniczyć w zajęciach co kilka lat, aby być na bieżąco ze zmianami w przepisach, tak jak muszą to robić hydraulicy i elektrycy w USA?

Chodzi mi o to, czy technik HVAC. w Twoim kraju może faktycznie otworzyć główną szafę rozdzielczą, aby zainstalować wyłączniki nadprądowe lub poprowadzić przewody od szafy rozdzielczej do zewnętrznego rozłącznika, czy też jest to praca, którą może wykonać tylko licencjonowany wykonawca elektryczny i czeladnik?

Save
#3 ·
„Wielu instalatorów wspomniało, że będę potrzebować wyłącznika 40 A z okablowaniem 10-gauge"

Wielu instalatorów, czy chodzi o wykonawców HVAC? Dlaczego nie zatrudnić licencjonowanego wykonawcy elektrycznego lub czy wykonawca HVAC podwykonawcą zajmuje się częścią elektryczną dla wykonawcy elektrycznego, który zna przepisy w Twoim kraju i prowincji, czy nie muszą być zobowiązani do uczęszczania na zajęcia co kilka lat, aby być na bieżąco ze zmianami przepisów, tak jak muszą to robić hydraulicy i elektrycy w USA?

Mam na myśli, czy technik HVAC. W Twoim kraju legalnie może otworzyć główną tablicę rozdzielczą, aby zainstalować wyłączniki lub poprowadzić przewody od tablicy wyłączników do zewnętrznego rozłącznika, czy jest to praca tylko dla licencjonowanego wykonawcy elektrycznego i elektryka z uprawnieniami?

Co na to mówi wydział pozwoleń elektrycznych w Twoim mieście i czy do zainstalowania tego systemu wymagane jest pozwolenie?
Tak, mam na myśli wykonawców lub techników HVAC. W Kanadzie technicy HVAC prawie zawsze zajmują się częścią elektryczną instalacji, w tym instalacją wyłączników i prowadzeniem przewodów.

Dzięki,
Harry

#4 ·
tak, system podlega zespołom wielosilnikowym. producent wykonał już obliczenia i umieścił je po stronie jednostki. drut jest dobierany na podstawie minimalnej obciążalności prądowej, a wyłącznik na podstawie maksymalnego zabezpieczenia nadprądowego. wspomniane przez ciebie wymiary dotyczą obwodów ogólnego użytku, takich jak gniazda w sypialniach, więc gniazda 20a lub 15a byłyby podłączone do obwodu maksymalnie 20a z drutem 12 ga.

• Like
Reactions: ksefan
Save
#6 ·
Nie jestem pewien, jak to działa w Kanadzie, ale mamy ciekawe "odmiany" przepisów, jeśli chodzi o mechaniczne urządzenia klimatyzacyjne. Jest to dość proste, ale był czas, kiedy prawie żaden technik ani instalator HVAC nie rozumiał przepisów dotyczących zasilania elektrycznego klimatyzacji. Obecnie więcej osób wie i rozumie, co się dzieje. Już to stwierdziłeś w swoim OP.

Przewód jest dobierany do minimum, wyłącznik do maksimum, jest to podane na tabliczce znamionowej urządzenia. Teraz dlaczego:

Przepisy elektryczne nie regulują (ani nie mają kontroli nad?) elektryką w klimatyzacji. Klimatyzacja jest regulowana przez Underwriter Laboratories. Każdy pojedynczy komponent w klimatyzacji musi przejść kontrolę UL, nie wprowadzać zmian w sprzęcie i jesteś bezpieczny. Gdy zaczniesz modyfikować klimatyzację, przejmujesz odpowiedzialność.

• Helpful
Reactions: ACFIXR
Save
#7 ·
Mike Holt jest guru, jeśli chodzi o elektrykę. Oto filmik, który lepiej wyjaśnia, co powiedziałem we wpisie powyżej. Cytuje również rzeczywiste kody i wyjaśnia je wystarczająco szczegółowo, abyś mógł spokojnie wyjaśnić je każdemu inspektorowi, który może kwestionować Twoje działania. Przynajmniej w USA. LOL

Czy Kanada podąża za USA w kwestii przepisów elektrycznych? Czy mają własną książkę kodów?

• Helpful
Save
#8 ·
Plusy, zagłębiamy się w problemy techniczne w tym wątku, które jego wykonawca powinien być w stanie rozwiązać.

Nawet jeśli nie robi tego sam, każde wyszukiwanie w Google wyświetli tę dyskusję.

Dziękujemy za zrozumienie.

Save
#9 ·
Nie wiem o CEC i od jakiegoś czasu nie uczęszczałem na zajęcia z NEC (amerykański), ale o ile sobie przypominam, istnieje sekcja w kodzie, która to obejmuje.

• Helpful
Save
You have insufficient privileges to reply here.