HVAC-Talk: Heating, Air & Refrigeration Discussion banner
1 - 4 of 4 Posts

BWOAH

· Registered
1 Posts
Discussion starter · #1 ·
Rheem Classic 90+
Model # RGRA-10EZAJS

Witajcie wszyscy! Potrzebuję pomocy w zdiagnozowaniu problemu z moim silnikiem dmuchawy/induktora HVAC. Pewnego dnia zauważyłem, że z otworów wentylacyjnych nie wydobywa się powietrze, gdy klimatyzacja centralna była włączona. Klimatyzacja na zewnątrz działała, ale silnik dmuchawy, który znajduje się w piwnicy, nie działał. Pomyślałem, że może linia klimatyzacji wymaga rozmrożenia, więc czekałem kilka godzin i ten sam rezultat. Dziś rano spróbowałem ponownie i zadziałało, i przez około 10-15 minut z otworów wentylacyjnych wydobywało się zimne powietrze, a potem znowu nic. Testowałem również z ogrzewaniem (ustawiłem termostat na grzanie i wysoką temperaturę), a także 'Tylko wentylator'. Dmuchawa się nie włączała. Po zdjęciu paneli jednostki HVAC, po włączeniu jednostki, silnik dmuchawy zaczyna się lekko obracać, ale silnik induktora uruchamia się i natychmiast się zatrzymuje. Ciągle próbuje ponownie po kilku sekundach. Dmuchawa w końcu przestaje się obracać. Sprawdziłem przełączniki ciśnieniowe, zasysając powietrze przez rurki i usłyszałem kliknięcia. Rurki do przełącznika ciśnieniowego wyglądają dobrze, bez pęknięć. Płyta sterowania ma trzy kontrolki: Płomień, OK, Zasilanie. Zielona kontrolka zasilania świeci się i nie miga. Mam miernik cęgowy do dalszej diagnostyki. Jeśli ktoś wie, jaki problem może występować lub jakie następne kroki powinienem podjąć, aby pomóc w diagnozie, byłbym bardzo wdzięczny! Pieniędzy jest teraz mało i jeśli to możliwe, spróbowałbym naprawić to sam. Proszę o pomoc! Dziękuję!

Oto film z tym, co się dzieje:

Zasady forum stanowią, że doradztwo w zakresie rozwiązywania problemów w stylu „zrób to sam” jest niedozwolone.

Najszybszym sposobem na ponowne uruchomienie tego systemu jest wezwanie wykonawcy.

Dziękujemy za zrozumienie.

Save
Zdecydowanie sugeruję również, abyś zadzwonił po pomoc do profesjonalisty. Istnieje kilka rzeczy, które mogą powodować Twój problem, a profesjonalista może szybko znaleźć dla Ciebie problem. Próba samodzielnej naprawy może być dla Ciebie niebezpieczna, na dłuższą metę może kosztować więcej, jeśli wymienisz niewłaściwe części, a źle wykonana naprawa może bardziej uszkodzić Twój system.

Save
1 - 4 of 4 Posts
You have insufficient privileges to reply here.